MENU

Todays press

Elektronische geluiden voeren boventoon in De Toonzaal tijdens FAQLAB Synthmeeting

DEN BOSCH – De Toonzaal vormt op deze zaterdag het decor van de FAQLAB Synthmeeting. Een evenement met uiteenlopende componenten op het gebied van elektronische klanken dat enkele keren per jaar op de bewuste locatie plaatsvindt.

Op een zelfgebouwde synthesizer demonstreert Paul van Twist uit Kerkdriel een substantieel deel van het beschikbare klankenpalet. Dat doet hij in de foyer van het muziekcentrum. ,,Ik gebruik geen filter, waardoor de klanken puur zijn. Zonder dat ik zelf muzikale aspiraties heb, vind ik het interessant om allerlei mogelijkheden te verkennen. Aan de andere kant: om extra inspiratie op te doen, bezoek ik soms een concert. Zo heb ik ruim een maand geleden Jean Michel Jarre nog aan het werk gezien in de Heineken Music Hall”, doet Van Twist uit de doeken.

Op een steenworp afstand buigt Martijn Verhallen uit Nijmegen zich over zijn modulaire synthesizer die verschillende functieblokken bevat. Zijn verbazing is groot als hij ineens een nieuwe drummodule in zijn ‘kist’ aantreft. Geschonken door een collega. ,,Leuk is dat we elkaar zo nu en dan proberen te helpen. Het feit dat hier een inimini elektronica rommelruilmarkt aanwezig is, komt het gemeenschapsgevoel ten goede”, benadrukt Verhallen. ,,Dat is wellicht het belangrijkste aspect van dit evenement”, vult medeorganisator Rikkert Brok aan.

In de zaal is SUM, een trio dat bestaat uit Robert Heijnen, Reinier Brekelmans en Tim Freeman, aan het soundchecken ter voorbereiding van een performance. ,,De geluiden die we produceren zijn niet te definiëren als hapklare brokken, maar dat is ook beslist niet onze bedoeling. De klanken hebben eerder tot doel om de horizon van de luisteraar te verbreden”, aldus Brekelmans.

Senne de Jong en Oscar Peters op hún beurt presenteren boven in de studio klankstukken die ze de afgelopen dagen gecomponeerd hebben. ,,We zijn op een soort ontdekkingsreis. Ja, we vinden het allebei buitengewoon fascinerend om hiermee bezig te zijn”, concludeert De Jong.

Source Brabants Dagblad

Leave a Comment!

Your email address will not be published.